Δεν είναι Ελληνισμός τα βουνά κι οι κάμποι, τα πέλαγα κι ο ήλιος.

Παράλια Μικρά Ασία

Έχω γραμμένη στα παλιά μου τα παπούτσια κάθε θεωρία ελληνικότητας γεωγραφικού, κλιματολογικού ή και μεταφυσικού χαρακτήρα. Δεν είναι Ελληνισμός τα βουνά κι οι κάμποι, τα πέλαγα κι ο ήλιος.

Ελληνισμός είναι πρωτίστως και κυρίως βιολογικό και ψυχοσωματικό ιστορικό γεγονός. Είναι εκείνη η μαγιά, εκείνο το αίμα, εκείνο το σώμα, εκείνη η διάνοια που μες στους αιώνες σκορπίζεται, αφομοιώνει, δημιουργεί αδιάκοπα. Ελληνισμός είναι ο ΛΑΟΣ των Ελλήνων σε Ελλάδα, Κύπρο, Β. Ήπειρο, Πόλη, Σκόπια, κάτω Ιταλία και η διασπορά μας όπου γης.

Όταν κι όποτε θρηνούμε τη γή που χάσαμε, τις εστίες που έσβησαν, και τις ιστορικές κοιτίδες που χάθηκαν ας αρπάζουμε απ' το μαλλί μια Ελληνίδα, κατά προτίμηση τη γυναίκα μας, κι ας την γκαστρώνουμε με πάθος. Ας γεμίσουμε ψυχές τα νηπιαγωγεία, τα σχολεία, τα Πανεπιστήμια, τα στρατόπεδα, τις πόλεις και τα χωριά, την ενδοχώρα και τα νησιά, τα βουνά και τους κάμπους.

Να εκτοξευτεί ένα νέο ιστορικό ελατήριο αποικισμών σαν εκείνους των αρχαίων. Τότε θα ξαναχτιστούν οι ερειπωμένες πόλεις στη γή που εγκαταλείψαμε, θα ξαναγεμίσουν οι άδειες Εκκλησιές μας. Για να πάψουμε κάποτε να θρηνούμε κοιτώντας παλιές φωτογραφίες με γειτονιές γεμάτες ανθρωπομάνι Ελλήνων και χαζεύοντας παλιές ελληνικές ταινίες γεμάτες πρόσωπα σαν αυτά των γονιών μας και των παππούδων μας.

Έλληνες παντού!!!

«Πνεύμα αλήτικο, ελλαδίτικο, σε Μικρά Ασία, Κύπρο-Λευκωσία, Β.Ήπειρο»
που λέει και το άσμα.

Φαίδων Χριστοδουλάκης
Μ. Α. Θεολογίας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου